افراد موفق، کسانی هستند که عادتهای موفقی دارند.
هم موفقیت و هم شکست تا حد زیادی نتیجه عادت هستند.
فضیلت اخلاقی نتیجه عادت است.
ما همان چیزی هستیم که مکرر انجام می دهیم. بنابراین، خوب بودن یک عمل نیست، بلکه یک عادت است.
ارسطو
اشخاص مجموعهای از عاداتشان هستند. عادتهایی که فرد را به پیروزی و شکست، سلامتی و بیماری، عشق یا تنهایی و … سوق میدهند.
برای داشتن احساس بهتر و موفقیت در زندگی ترک بعضی از عادات واجب و ضروری هستند. مثلا شخصی که اعتیاد به موتد مخدر یا الکل و… دارد در دراز مدت در تمام جنبههای زندگی دچهر مشکل خوتهد شد.
شاید هم شما فقط دارای یک عادت نه چندان بد باشید. مثلا کمی اهمالکاری و بهانهجویی برای انجام کار. ولی میخواهید آن را ترک کرده و پشتکار و جدیت را جایگزین کنید. بهر حال با قصد ترک یک عادت شما تصمیمی را میگیرید که نیاز به تداوم و تعهد دارد.
در این مقاله ما یک برنامه شش هفتهای به شما پیشنهاد میکنیم که به شما در این هدف کمک مینماید.
برنامه شش هفته ای برای تغییر عادت
هفته اول
بپذیرید که گرفتار عادتی ناپسند یا مخرب هستید. نکته مهمتر این که قبول کنید در شکلگیری این عادت بیشتر از همه خود شما مقصر بودید و مسئولیت آن را بپذیرید.
در این هفته قلم و کاغذی بردارید و روزانه به دو سوال مهم جواب دهید.
اگر به این عادتی که دارم ادامه بدهم بعد از پنج سال به کجا میرسم؟
چه عواقبی در انتظارم است؟
از لحاظ جسمی و ذهنی و مالی و یا عاطفی چه مشکلاتی انتظارم را میکشند و یا چه تاثیرات سوئی برای خود و خانوادهام خواهد داشت؟
مهمترین علت شکست های من در برابر این رفتار چیست؟
مهترین بهانه من برای تکرار این عمل کدامست؟
برای پاسخ به این سوالات از افراط و تفریط بپرهیزید. بهتر است تحقیق کنید و از جوابهایتان اطمینان حاصل کنید.
مثلا اگر شما قصد ترک عادت سیگار کشیدن و یا پرخوری دارید در دادن جوابهایتان دقت کنید و واقعبین و صریح باشید.
سوال دوم درست در نقطه مقابل پرسش اول قرار دارد.
اگر من موفق به ترک این عادت و جایگزین کردن آن با رفتاری مناسب شوم چه تاثیرات مثبتی را در زندگی شخصی و اجتماعی و یا شغلی خود شاهد خواهم بود؟
چه احساسی خواهم داشت؟
برخورد دیگران با من چگونه خواهد بود؟
بر عکس سوال اول اینجا تا میتوانید رودهدرازی کنید و از مبالغه کمک بگیرید. هر روز از زاویهای جدید به دستاوردهایی که با تغییر خودتان بدست خواهید آورد، نگاه کنید و تا میتوانید در مورد آن دنیای ایدهالی که پس از تغییر عادت منتظرش هستید بنویسید. هر چه که میتوانید سعی کنید جزییات بیشتری را یافته و در موردش صحبت کنید.بهتر است جواب سوالهایتان را بنویسید. بر روی کاغذ ویا صفحهای در کامپیوتر را به جواب سوالاتی از این قبیل اختصاص دهید.
تا میتوانید در مورد ارزشها و اهدافی که پس از ترک این عادت محقق خواهند شد بنویسید.
سعی کنید سوالاتتان هم جزیی باشند هم کلی. مثلا از خودتان بپرسید اگر چند کیلو وزن کم کنم چه تاثیری بر روی خواب شبانهام خواهد گذاشت، اگر هدفتان ترک عادت پرخوری است. یا این که از نظر شغلی چه دستاوردهایی میتواند برایم داشته باشدو هر سوالی که برایتان مهم است و حتی فکر میکنید خیلی بیربط است.
بنوزسید و از قوه تخیل خود برای دادن به جوابها استفاده کنید.
سعی کنید جوابها کامل و مفصل باشد. در دام کوتاه نویسی نیفتید و تا میتوانید به پاسخهایتان شاخ و برگ ولو اضافی بدهید.
هفته دوم
هیچ ثروتی چون عقل، هیچ فقری چون نادانی، هیچ ارثی چون ادب و هیچ پشتیبانی چون مشورت نیست.
آنان که پیروز میشوند، همان کسانی هستند که از مشورت دوستان بهره میبرند.
اول مشورت، دوم تصمیم و سوم انتخاب سه رکن موفقیت هستند.
در مورد روش مناسب ترک عادت خود تحقیق کنید.
این مورد ممکن است طیف وسیعی از راهنمایی و مشاوره را نیاز داشته باشد.
شاید مشکل شما با یکی دو تا سرچ ساده در گوگل و با روشهایی ساده قابل حل باشد؛ یا این که به زمان و ابزار و کمکهایی بیشتر و جدیتری نیاز داشته باشد.
بهرحال باید با بهرهگیری از مشاوره و تحقیق صحیح بهترین و مناسبترین راه راه انتخاب کنید.تا از آزمون و خطای بیشتر و صرف وقت و انرژی جلوگیری کنید.
هر چه بیشتر بدانید و آماده باشید این مسیر را راحتتر طی خواهید کرد.
هفته سوم
ترک عادت را شروع کنید
هر روز بسته به نوع عادت و رفتاری که دارید، سعی کنید از تکرار آن عادت بکاهید.
فرض کنید شما میخواهید بر عادت بددهنی غلبه کنید. در روزهای نخست توقع نداشته باشید که از همان لحظهای که تصمیم میگیرید موفق به قطع کامل و یکهویی آن شوید. بلکه بپذیرید که این روند دقیقا مانند پروسه تشکیلش تدریجی است و امکان خطا در اوایل کار بسیار بالاست.
اگر بتوانید هر روز حتی به اندازه ذرهای از دفعات و طول مدت پرداختن به آن بکاهید هنر کردهاید.
البته که ما منکر افراد بااراده و قوی که یکباره موفق به ترک یک عادت کهنه و پایدار شدهاند نیستیم اما از آنجا که بیشتر مردم دارای چنین عزم و ارادهای نیستند پس اولویت ما ارائه روشهایی است کاربردی، که برای اکثریت مفید و گرهکشا باشد.
البته فراموش نکنید که ممکن است عادتی که شما گرفتارش هستید طبق نظر مشاور و متخصصی که از او راهنمایی گرفتهاید نیاز به قطع یکباره و عدم بازگشت قطعی داشته باشد. بیاد داشته باشید که در هر صورت شما مجاز به آسانگیری به خود نیستید. و باید با خود و مشاورتان صادق باشید.
تمرین این هفته تا پایان هفته ششم و در مورد بعضی عادات مانند ترک مواد مخدر و سیگار و غیره تا حتی چندماه ممکن است ادامه بیابد.
هفته چهارم
در تمام مدتی که قصد ترک عادت را کرده و زنگ شروع را زدهاید، باید بدانید که ذهن شما به عنوان نزدیکترین دشمن خودی قصد منصرف کردن شما را خواهد داشت.
این نیروی درونی با اشکال مختلف سعی در بیهوده و سخت جلوه دادن این تلاش دارد، فشاری که به راحتی نمیتوان از شر آن خلاص شد.
در این مرحله به نکات زیر دقت کنید.
۱) نادیده بگیرید
قدرت نادیده گرفتن وسوسههای درونی و بیرونی در روندترک و شکلگیری یک عادت مهمترین عامل شکست یا پیروزی در این مسیر است.
این مهم است که بدانید باید راه یا روشهایی برای رهایی از این افکار ناامیدکننده یافته و بیاموزید.
هر کس با روشی راحتتر است. میتوانید از خواندن کتاب کمک بگیرید. کتابهایی که به شما انگیزه و نیز راهکار نشان میدهند.از جمله کتابهایی که میتواند در این تغییر به شما کمک کند میتواند کتاب اثر مرکب دارن هاردی، و کتاب ریزعادتها و کتابهای انگیزشی باشد.
ویژگی خاص این کتابها این است که جلوی تلاطم افکار شما و گرفتار شدن در گرداب افکار منفی را میگیرد. سعی کنید در روز حداقل یک صفحه از این کتابها را بخوانید. هر بار که درگیر خواندن کتاب میشوید با تمرکز بر مطلب راه را برای ورود افکار مزاحم میگیرید. درست مثل بچهای که سرش را با اسباب بازی گرم میکنید شما هم با این روش جلوی مزاحمتهای ذهن بازدارنده خودتان را میگیرید.
همچنین می توانید کلیپهای انگیزشی زیادی را در اینترنت یافته و هر روز ببینید. زندگی نامه افراد موفق پر است از تجربات مختلف در برابر مشکلات و رفتارهای نامناسبی که آنها با غلبه بر آن زندگی خود را تغییر دادند. نمونه بارز آنها انتونی رابینز است که موفق شد با تکیه بر اراده و پشتکار از جوانی چاق و فقیر به فردی موفق و خوشهیکل تبدیل شود.
لیست کتابهی مناسب برای دوران ترک عادت
تختوابت را مرتب کن ویلیام مک ریون
کیمیاگر پائولو کوئیلو
سرسختی آنجلا داکورث
شکست بخورید و برخیزید اسکات آدامز
طرز فکر کارول دوک
قدرت مثبت اندیشی نورمن وینسنت پیل
دیگه عذر خواهی نکن دختر ریچل هالیس
خودت را به فنا نده گری جان بیشاب
هفت عادت مردمان موثر استفان کاوی
نمیتوانی به من آسیب بزنی دیوید گاگینز
بزن به هدف شان ویلون
۲) دوش بگیرید.
هر روز از حس خوب طراوت و پاکیزگی بعد استحمام کمک بگیرید. حین دوش گرفتن با خودتان تصور کنید که افکار و احساسات منفیتان را به دست آب سپرده و از وجودتان پاک میکنید. این روش بسیار موثر است.
۳) نفس عمیق بکشید.
از جمله بهترین روشها برای رهایی از انرژیهای منفی تنفس عمیق است. اکسیژن این عنصر حیاتبخش با ورود بداخل سلولها آنها را از کرختی و خمودی و بیحالی در میآورد. این سلولهای بانشاط و شارژشده در مغز حالا متوجه خطر افکار مزاحم شده و دست بکار شده و توان درست فکر کردن را پیدا میکنند. سلولهایتان را روزانه جند بار از اکسیژن سیراب کنید.
۴) از موسیقی کمک بگیرید
شکی نیست که حس بد دوری از ماده یا رفتاری که به آن اعتیاد پیدا کرده و قصد ترک آن را داریم ، مرتب حال ما را خراب میکند. بیاد داشته باشید که برای بهتر شدن حال و هوای دلتان و دادن انرژی به خودتان صرفا واگویههای خودتان کافی نیست.
شما به ابزارهایی برای تغذیه ذهنتان در مواقعی که احساس ناتوانی و ضعف در برابر این انرژیهای منفی و افکار دلسردکننده میکنید دارید. یکی از این ابزارها موسیقی و آهنگ است. گوش دادن به موسیقی شاد و امیدبخش روحیه و نیروی درونی شما را تقویت میکند.از این روش زیاد استفاده کنید.
۵) سرعت عمل داشته باشید
هر وقت وسوسه بازگشتن بر سر عادت در شما خزید، بیاد داشته باشید که باید باهوش باشید و در همان لحظه نخست مچش را بگیرید. در این لحظه میتوانید با گفتن این جمله که “فعلا نه، بعدا به تو میرسم ” این فکر فریبنده را بفریبید.
یا که خود را به کار دیگری مشغول کنید. کاری که نیاز به تمرکز و توجه داشته باشد.
مثل دوخت و دوز یا نقاشی یا تعمیر ماشین و یا همچین کارهایی.
۶) پیادهروی کنید
چرا انقدر به پیادهروی به عنوان راهی معجزهآسا در درمانها و پیشبرد اهداف سفارش میشود.
حین پیادهروی تقریبا تمام بافتها و اعضا وارد عمل میشوند. قلب و ریه برای اکسیژن رسانی باقدرت و شدت بیشتری کار میکنند. فعالیت عضلات و استخوانها و اعصاب بیشتر شده، سیستم گوارش تحرکش را بیشتر میکند و در نهایت با افزایش ظرفیت ریه و اکسیژن رسانی بهتر و بیشتر به تمامی اندامها بخصوص مغز، از شدت ترشح هورموهای استرسزا کمتر شده، کارایی و گوشبزنگی سلولهای مغز با دریافت اکسیژن بیشتر میشود. احساسات منفی با هر دم و بازدم راحتتر تخلیه میشوند. اعتماد بنفس و روحیه شما تقویت میشود. در نتیجه برای مقابله با هرگونه فکر محدودکننده و منفی آمادهتر خواهید شد. به همین راحتی
این کارها را در از این هفته بسته به شرایط و خواست خودتان تا پایان هفته ششم و بهتر است تا پایان عمرتان ادامه بدهید.
ساخت این عادتها نه تنها در این مقطع کوتاه، بلکه در تمام دوران زندگی برای شما مفید خواهد بود. از نتایج بلند مدت اینها شگفتزده خواهید شد
هفته پنجم
در این هفته کار شما تکرار مقاومت و دوری از عادت بدتان است.
برای محکم شدن عادت جدید که همان پرهیز از رفتار بد و ناجورتان است، این هفته ، زمان مهی در ثابت ساختن این موفقیت و صد البته ثابت کردن خودتان برای خودتان است.
میتوانید در این هفته به استقبال جشن پیروزی بروید.
به خودتان هدیه بدهید. (حواستان باشد، این هدیه فرصتی برای برگشتن به آن عادت نباشد.) خودتان را تشویق کنید و از خودتان بخاطر رسیدن به این مرحله تشکر کنید.
هفته ششم
همینطور که به پایبندی به قول و قرارتان با خودتان ادامه میدهید ، در این هفته به بهانه های مختلف در مورد پیروزی در این مبارزه صحبت کنید.
اگر شنونده فعالی سراغ ندارید با خودتان صحبت کنید. از لحظههایی که دچار شک و تردید شده بودید، از مواقعی که تا نزدیکی لغزیدن پیش رفته، اما سر بزنگاه خودتان را از افتادن و لغزش نجات دادید، بگویید.
بهتر است از این لحظهها بنویسید. از حسی که حالا دارید.
مثلا از این که میتوانید نشانههای موفقیت و تغییر را در جسم و روح خود ببینید بنویسید.
از احساس سبکی بخاطر کاهش وزن یا انرژی و نشاط بخاطر تغذیه مناسب، یا تنفس راحت بخاطر ترک سیگار و انواع آن، از خلاصی از درد و خماری و هر چه موهبت که با ایستادگی در این مدت کسب کردهاید.
میتوانید موفقیتتان را به اطلاع دیگران رسانده و از تشویقها و حمایتهای آنها برای ادامه این روند کمک بگیرید.
سلام خیلی عالی حتما کتابها را می خونم